Vakantiehuis in Friesland huren

Vakantiehuis in Friesland hurenVakantiehuis in Friesland huren: Vakantiewoning Us Datsja op het particulier beheerde natuurterrein Het Slauerhoff

Us Datsja is niet groot, maar van alle gemakken voorzien. Het is ideaal voor twee personen er zijn echter twee slaapkamers met ieder twee bedden, u kunt dus ook met zijn viertjes komen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het dan niet ruim is! Maar er zijn velen u voor gegaan en dat leverde nooit problemen op.

”Klein maar fijn!” is volgens veel van onze gasten zeer van toepassing. In het huis ligt een gastenboek en de reacties zijn gedurende de vele jaren dat we het huisje verhuren unaniem positief. Met name de mogelijkheid om van de grote tuin en het natuurgebied gebruik te maken spreekt velen zeer aan. Ouders met kinderen maken bijvoorbeeld graag gebruik van de mogelijkheid met hun kind(eren) een of meerdere nachten in de wilgentent te overnachten.

Het is ons streven het onze gasten naar de zin te maken. “U tevreden, wij tevreden” is ons motto. Dat vertaalt zich onder meer als volgt:

Bij aankomst krijgt u een fles goede biologische wijn en we zorgen er voor dat er een (basis)voorraad van kruiden en dergelijke, maar ook een voorraadje koffie en thee aanwezig is. U kunt, als u dat wilt, voordat u boodschappen gaat doen bij wijze van spreken dus eerst al een kopje koffie zetten (Er staat een klassiek koffiezetapparaat en een Senseo apparaat). We vragen onze gasten de basisvoorraad op peil te houden. Is er een potje kruiden leeg? Graag even aanvullen voor hen die na u komen….

De schuifpui geeft toegang naar een groot overdekt en grotendeels met zogenoemde verandazeilen afgeschermd terras. In de zomer groeien de druiven boven uw hoofd (In de nazomer zijn ze rijp en lekker!) en als u niet over de landerijen en op het bos zou uitkijken waant u zich in Griekenland. Op dit terras staat een houtkachel. U mag wat hout uit onze voorraad gebruiken om te stoken, als u veel wilt stoken graag zelf voor hout zorgen!

In het voorjaar bloeien eerst de sneeuwklokjes en de krokussen. Daarna komen de fruitbomen en in de zomer bloeit er altijd wel wat in de tuin. In de weilanden rondom het erf grazen met enige regelmaat de koeien van de buurman. Deze boer heeft een kleinschalig bedrijf en dat is te zien aan zijn landerijen en aan zijn vee (Het land is niet geëgaliseerd en gedraineerd).

Als u vroeg opstaat en u heeft een beetje geluk, dan grazen er reeën in het weiland aan de bosrand pal achter het huis! ’s Avonds kunt u met onze schijnwerper (!) soms wild spotten (Vossen, reeën, dassen etc.)

De boekenkast is voorzien van prettige vakantieboeken zoals veel Scandinavische thrillers van o.a. Indridason, Stieg Larssen, Olssen, Nesbo, maar ook Deon Meyer en andere VN thriller van het jaar winnaars. Voor de liefhebber een stapel stripboeken (Asterix en Lucky Luke).Elk jaar verversen we een deel van de titels met een aantal nieuwe boeken.

De terrassen, de gehele tuin en het tuinmeubilair, waaronder een hangmat, staan tot uw beschikking. Het beschutte stilteterras is geschikt voor een barbecue. Er staan (eenvoudige) barbecue spullen in de bijkeuken. Op het stilteterras treft u ook een terraskachel aan voor een vuurtje op een kille zomeravond of gewoon voor de gezelligheid. In de bijkeuken treft u een was-droogcombinatie aan.

In de gemeenschappelijke schuur staat een (deel van de) grote vrieskist ook tot uw beschikking. De vier bedden kunnen elke toetsen der kritiek ruimschoots doorstaan (matrassen met binnen vering enz.) We kiezen consequent voor kwaliteit!

Gaasterland is een prachtige streek met veel natuurgebieden en verrassend veel bezienswaardigheden. Daarnaast kunt u er goed eten en zijn er veel ontspanningsmogelijkheden.

Vakantiehuis in Friesland huren

De naam “Het Slauerhoff” “Whats in a name” zei Shakespeare ooit… De naam voor het Slauerhoff kwam min of meer toevallig tot stand. Toen de eigenaren na de verbouwing van het voorhuis een openingsfeestje organiseerden speelde het groepje “Een zing, Twee dans” uit Amsterdam onder andere veel op muziek gezette gedichten van de Nederlands/Friese dichter J. J. Slauerhoff. We waren toen al in het bezit van een CD met op muziek gezette teksten van Slauerhoff gezongen door Cristina Branco (Branco canta Slauerhoff). (Ondertussen heeft Nynke Laverman ook een CD gemaakt met in het Fries vertaalde gedichten van Slauerhoff) (Zie ook: J. Slauerhoff, Verzamelde gedichten, Nijgh en van Ditmar Amsterdam, ISBN 978 90 388 0400 2)

Het Slauerhoff 

Vakantiehuis in Friesland huren: De eigenaren van het “hof” zeilden ooit de Atlantische Oceaan over en kunnen beide de werken van Slauerhoff, mede omdat ze de zee een beetje kennen, waarderen. Het taalgrapje was gauw gemaakt en een naam geboren: “Het Slauerhoff”.

Het Slauerhoff bestaat uit de voormalige boerderij, het op het erf gelegen vakantiehuis en een aan de overkant van de weg gelegen stuk land met natuurbestemming. Het erf is ongeveer 2250 vierkante meter groot. Het land aan de overzijde is ongeveer 8000 vierkante meter, totaal is het Slauerhoff dus ongeveer 1 hectare groot.

In de zestiger jaren is in Gaasterland een ruilverkaveling uitgevoerd. In deze periode is de boerderij uit bedrijf gegaan en het huis en de stallen werden verkocht aan een gezin uit Rosendaal bij Arnhem. Zij gebruikten het huis als tweede woning. De stallen en de boerenwoning werden door hen in eigen beheer in de loop van 30 jaar verbouwd tot 3 zomerwoningen.

De huidige eigenaren kochten de voormalige boerderij en opstallen in 2000. In 2001 is het voorhuis in de oude staat gerestaureerd onder architectuur van J.O.N.G. Architecten Daarna werd de naastgelegen voormalige stal grondig verbouwd tot vakantiewoning annex gasten verblijf.

Het achterhuis is in de winter van 2006/2007, ook weer onder architectuur van J.O.N.G. Architecten compleet gerenoveerd. De oude stalmuur en de grote en kleine deuren van de schuur zijn bewaard gebleven. De rest van het gebouw is geheel vernieuwd. Omdat onder andere de oude dakpannen (Friese pannen) zijn hergebruikt, heeft het hoofdgebouw de uitstraling van een “boerenspultsje” volledig behouden. Dat geldt overigens ook voor de vakantiewoning, Us Datsja: Van buiten zie je niet dat er een modern huisje, dat van alle moderne gemakken is voorzien, is gerealiseerd.

Bekijk hier de beschikbaarheid

Vakantiehuis in Friesland huren

Vakantiehuis in Friesland huren